BLOGI
Tylsyyden paradoksi
Palataan nykypäivään. Milloin olet viimeksi katsonut tylsän elokuvan loppuun? Tai milloin olet viimeksi katsonut tylsää elokuvaa ilman, että samaan aikaan selailet sosiaalista mediaa älylaitteella? Ajatusleikin ydin on se, että milloin olet oikeasti kokenut tylsyyttä? Enkä tarkoita sitä arjen rutiinien täyttämää tylsyyttä töihin-kauppaan-kotiin-harrastuksiin -tylsyyttä, vaan sitä pitkäpiimäistä joutenoloa ja mitäänsanomatonta ikkunasta tuijottelua tai kannonnokassa istuskelua, jota Toohey (2010) kuvaa kirjassaan eksistentiaaliseksi tylsyydeksi. Sitä edellä mainittua lapsuuden loputonta mökkimatkaa.
Koemme usein paradoksaalista tylsyyttä eli tuntuu tylsältä, mutta itse asiassa samaan aikaan älylaitteista tulvii jatkuvalla syötöllä erilaisia ärsykkeitä, eivätkä meidän aivomme ole oikeasti tylsistyneessä tilassa. Nykypäivänä ei edes yksi ruutu tai media riitä, vaan arkemme täyttyy useista erilaisista lähteistä (Global Digital Report 2024). Ja kyllä, internetistä ja sosiaalisesta mediasta on tutkitusti hyötyä, johon tässä ei oteta kantaa, vaan siihen, jos työ- tai koulupäivän aikana aivomme kuormittuvat informaatiotulvasta, niin jatkuuko sama tulva myös vapaa-ajalla? Milloin irrotat sisäisen virtapistokkeesi verkosta? Nykypäivänä ihmetellään unta, sen määrää ja laatua, enemmän kuin koskaan ennen, mutta miten noin kahdeksan tuntia (Terve Suomi- tutkimus 2023) voi palauttaa ja ‘rebootata’ kaiken, jos 16 tuntia vuorokaudessa eletään jatkuvassa informaatiosodassa? Tylsyyden vaikutus luovuuteen ei synny mitenkään taikaiskusta, vaan siitä, että aivoilla on tilaa jollekin uudelle, kun irrotetaan virtapistoke yltäkylläisyyden teknologiasta.
Palataan siis perimäiseen kysymykseen, milloin olet kokenut tylsyyttä?
Olen mielelläni mukana elämän oivalluksissasi, vaikka matkalla kohti sitä oikeasti tylsempää eli levollisempaa arkea.
Lähteenä tässä tekstissä on käytetty: https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/infernaalinen, Kirka Varrella virran. LyricFind. Alkuperäiset lauluntekijät: Albert Louis Hammond / Mike Hazlewood, Peter Tooheyn kirjaa Boredom: A lively History (2010), Juha T. Hakalan Tylsyyden ylistys (2018) sekä THL:n (2023) että Global Digital Report:n (2024) tilastoja.
Uudenvuodenlupaukset - Ikuisesti toteutumattomia toiveita?
1.1.2024
Teetkö aina uudenvuodenlupauksen? Huomaatko hetken kuluttua, että hupsis, palasit entiseen.
Käyttäytymisen muutosta voidaan tarkastella erilaisilla muutos- ja motivaatioteorioilla (lähtien 1940-luvulta kaikkien tuntemasta Maslow:n tarvehierarkiasta), mutta entä jos tarkasteltaisiin uudenvuodenlupausta eli toivetta muutokseen vahvuuksien valossa?
Kirjoita paperille 3 asiaa, joissa olet hyvä tai jonka tekemisestä nautit tai mikä sinussa on parasta jonkun läheisen mielestä.
Tarkastele nyt uudenvuodenlupausta uudelleen vahvuuksiesi valossa. Pitäisikö lupausta muuttaa tai tarkentaa tai vaatiiko lupaus ensin pieniä etappeja tai osatavoitteita toteutuakseen?
Pohdi samalla oletko itse asiassa tehnyt jo jotain asioita uudenvuodenlupauksen saavuttamiseksi, ja kuka tai ketkä voisivat auttaa sinua lupauksen toteutumisessa?
Ja kyllä, repsahdukset kuuluvat elämään (jokainen repsahdus sisältää onnistumisen jyvän), mutta keskittymällä omiin vahvuuksiin lisäät onnistumisen kokemuksia sekä voimavaroja. Yleensä se, mihin keskittyy, vahvistuu.
Autan sinua askeleissa kohti muutosta, uudenvuodenlupausta. Lisäksi autan mielelläni sinua tunnistamaan vahvuuksiasi, voimme muun muassa yhdessä täyttää ja pohtia VIA-instituutin nettisivuilta https://www.viacharacter.org/ löytyvän maksuttoman Luonteenvahvuudet-testin tuloksia (testihän on aina testi, johon tulee suhtautua kriittisesti). Oheisesta sivupalkista löydät ajanvaraus- että yhteydenottotiedot.
Lempeää uutta vuotta 2024, olisi kiva kuulla sinusta pian!
Ja niin, lähteinä tähän tekstiin on käytetty muun muassa artikkeleita: Azañedo ym. 2021. (Character Strengths Predict Subjective Well-Being, Psychological Well-Being, and Psychopathological Symptoms, Over and Above Functional Social Support Front), Koltko-Rivera 2006 (Self-Transcendence and Opportunities for Theory, Research, and Unification), Maslow, 1943 (Theory of Human Motivation), Peterson ym. 2004 (Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification) ja Prochaska ja Diclemente 1982 (Transtheoretical Therapy: Towards a More Integrative Model of Change).